כמו בבחירות של ינואר 2013 גם כיום ב 2020, נדל"ן אחרי בחירות זה נושא של תעלומה ואי וודאות. כעת נשאר לנו להמתין ולראות כיצד ישפיעו התוצאות על שוק הנדל"ן. ישנם "מומחים" שממהרים לדבר על ציפיות פסיכולוגיות. חשוב להבין שלתכנן ולבנות בניין בשכונה חדשה לוקח כמה שנים. יותר מכך, ריבית נמוכה במשק (פיקדונות ומשכנתאות) תמשיך לתמוך במחירים ובביקוש גבוה לדירות.
יש לזכור שבישראל האוכלוסייה גדלה ביותר מ 160,000 נפש בשנה (אחרי קיזוז הנפטרים והיורדים).
כאמור לעניין נדלן אחרי הבחירות, נכון לרגע זה וכל עוד הריבית במשק נמוכה, אין זה סביר שמחירי הדירות יוזלו.
יותר מכך, היות ודירה רוכשים לשנים רבות, לא בטוח שמשקיעים פרטיים ימהרו למכור את הדירות, מכיוון שהם מודעים לכך שיהיו עוד הרבה תקופות של עליות וירידות במצב המשק המקומי והעולמי.
בל נשכח שכ 70% מהאוכלוסייה מחזיקים בבעלות על דירה, ורובם אינם "מתלהבים" מהורדת שווי הנכס העיקרי של משק ביתם. חלק מבעלי הדירות הינם זוגות צעירים שרכשו דירות בשנים האחרונות "במחירי שיא", עם הלוואות משכנתא גדולות לשנים רבות.
נדלן אחרי הבחירות
חמור מכך, אם הממשלה "תפחיד" את היזמים "באיומים" של הורדה דרסטית של מחירי הדיור ומהר, היקף הבנייה החדשה יהיה מוגבל ויוביל להיצע נמוך מהביקוש. בסופו של דבר, לקבלנים יש אינטרס כלכלי להרוויח והם לא ירוצו לרכוש עודף קרקעות לבנייה. לאחרונה, ניתן לראות זאת בחלק ממכרזי השיווק של משרד השיכון שמסתיימים ללא רוכש.
שני גורמים עיקריים הובילו להתפרצות מחירים החל משנת 2009 – ריבית נמוכה והיצע נמוך.
בתחילת שנות ה 2000 ועד שנת 2007, קצב התחלות הבנייה היה נמוך. התוצאה היתה זינוק של עשרות אחוזים במחירים.
הממשלה צריכה להיזהר שלא להיכנס ל"מלחמה" מול היזמים, על מנת שלא לגדל שוב "שורשים" שיובילו לגל מחודש של התייקרויות. כל עוד הביקוש אמיתי וההיצע יהיה קטן יותר, הציבור ימשיך לשלם הרבה על רכישת דירה בישראל.
נדלן אחרי הבחירות
מילת הקסם של ערב הבחירות "דיור בר השגה", לא תוביל בהכרח לדיור בר השגה המוני וזול בפועל.
הבוחרים הצעירים התמקדו יותר בהיבט החברתי-כלכלי ופחות בהיבט הביטחוני, אולם אל להם לשכוח את אויבינו מצפון, מדרום וממזרח ואת הוצאות הביטחון הנדרשות מצידנו. במזרח התיכון, להוצאות הביטחון ישנן השלכות ישירות ועקיפות על צמצום בהיקף פיתוח התשתיות אשר משפיע על מחירי הדיור.
אם נזוז לרגע הצידה מנקודת הזמן המידית ונביט רחוק, עלינו להבין שנדל"ן למגורים בישראל זו עסקה לעשרות שנים. עם קצב ריבוי טבעי כפי שיש במדינתנו, דירה ממוצעת במיקום ממוצע צפויה לעלות בקצב שנתי ממוצע של לפחות 2% בשנה, ראלית (מעבר למדד המחירים לצרכן).
מן הסתם, בדרך יהיו עוד בחירות, עוד מיתונים ועוד מלחמות.
גם אם תוצאות הבחירות יובילו בטווח הקצר-בינוני לתיקון מעלה או מטה של 5-10% במחירים, זה עדיין תיקון על הנייר בלבד. מי שגר בדירה שבבעלותו ימשיך לגור בה כי זה הבית שלו, ומי שמשכיר דירה ימשיך לקבל דמי שכירות.