בניית בית חדש היא משימה מורכבת ולא פשוטה, המצריכה הסתייעות במספר גדול של אנשי מקצוע, הראשון שבהם הוא האדריכל. לאדריכל חלק משמעותי בתהליך התכנון והבניה: הוא אחראי על תכנון פרטני של המבנה תוך התאמתו לרצונות ולצורכי הדיירים, לתקציב הלקוח, למגבלות בניה ועוד. כמו כן אחראי האדריכל על קישור בין לקוחותיו לאנשי מקצוע שונים המעורבים בתהליך הבניה: בנאים, קבלנים, מפקחים וכדומה. אדריכל המבנה הוא במידה רבה המנצח על התזמורת הענקית שהיא פרויקט הבנייה ולכן חשוב מאוד לבחור באדריכל מקצועי, מנוסה ואמין, ואין להקל ראש בתהליך הבחירה. מהם תפקידיו של אדריכל המבנה וכיצד יש לבחור אדריכל מתאים?
תפקידיו של האדריכל
עיסוקיו של האדריכל כיום הם רבים ומגוונים וכוללים, מלבד תכנון מקיף של מבנים, גם עיצוב נוף ועיצוב פנים. אך בראש ובראשונה, אדריכל המבנה הוא הגורם המרכזי האחראי על תכנון הבית מראשיתו לעד לסיומו, משלבי השרטוט ועד לכניסת הדיירים. עליו להוביל ולנצח על עבודות התכנון, תוך תמרון בין חזונו האמנותי, רצונם של הלקוחות ותנאי השטח, בצורה אופטימלית. עליו לגשר בין צרכיו של הלקוח לבין מגבלות כמו סביבת הבניה, חוקי תכנון ובניה ועוד.
אדריכל המבנה אמון על ההתמודדות הבירוקרטית מול עיריות, רשויות מקומיות ורשויות החוק במדינת ישראל ועליו לדאוג לקבלת היתרי בניה. כמו כן עליו לפקח על גורמי הבניה השונים (קבלנים, חשמלאים, שרברבים ועוד) ולדאוג לייעץ ללקוח בנושאים שונים הקשורים בבנייה ולקשר בינו לבין אנשי המקצוע השונים. עליו להיות יצירתי, קשוב ובעל יכולת התמודדות עם אתגרים. על כל אלה להשתלב באופן נעים וזורם, כדי להביא להצלחת הפרויקט. קשר טוב בין האדריכל ללקוח ישפיע במידה רבה על הצלחתו של פרויקט הבנייה ולהשלמתו לשביעות רצונם של כל הצדדים.
טיפים לבחירת אדריכל
-ראשית, כדאי מאוד להיעזר בהמלצות של חברים או מכרים. זוהי דרך מהימנה להגיע לאנשי מקצוע טובים ומנוסים. כמו כן, אם בחרתם כבר אדריכל או משרד אדריכלים, נסו לפנות ללקוחות שלו בעבר או בהווה (אם באמצעות המשרד או בפניה עצמאית) וכך תוכלו לקבל המלצות וחוות דעת מיד ראשונה, בזמן אמת.
-חשוב להיכנס ולהתרשם מתיק העבודות של האדריכל גם "על הנייר" וגם בשטח: לגשת באופן פיזי לבתים או למבנים ולהתרשם מעבודתו באופן ויזואלי ממשי.
-לפני שבוחרים אדריכל רצוי לבצע מחקר קטן ברשת ולחפש מידע רלוונטי עליו בצורת כתבות, פרסומים, הודעות בפורומים ועוד. כמו כן ניתן להיכנס לאתר הרשמי שלו ולהתרשם מהפרויקטים המוצגים בו. באופן הזה תוכלו לקבל מושג על המוניטין של האדריכל וכן להבין טוב יותר את טעמו וסגנון העיצוב שלו.
-השלב הבא בדרך כלל הוא פגישת הכרות. רצוי להגיע לפגישה מוכנים עם רשימת רעיונות, דוגמאות בניה שמצאו חן בעיניכם וגם דרישות ורצונות. בשיחה תוכלו לעמוד על טיבו של האדריכל ולחוש האם יש ביניכם כימיה. נסו לראות אם הוא מקשיב לדעתכם, אם אפשר להעלות רעיונות והוא מקבל אותם, אם יש שיתוף פעולה, אם יש הכוונה מקצועית ואם אתם מסוגלים לעבוד יחד גם בתקופות לחוצות.
מאמר מעניין לקריאה: