ביום ה 27 באוגוסט 2012 החלו ללמוד במערכת החינוך של העיר גבעתיים 8,660 תלמידים, כולל בגני הילדים. חלק מהלומדים הינם תלמידי י"ב אשר ירצו, כמו צעירים נורמטיביים אחרים, לקנות דירת מגורים נניח בעוד 10 שנים.
גבעתיים הינה עיר "סגורה" במובן שאין לה לאן להתרחב, להבדיל מערים כמו ראשון לציון, יבנה, חולון, אשדוד, פתח תקווה וערים אחרות המוקפות שטחים פתוחים.
גבעתיים מוקפת בערים תל אביב ורמת גן, כך שהגבולות שלה הם בעצם רחובות עם בנייני דירות (כמו עליית הנוער, בן גוריון, דרך השלום).
לעיר גבעתיים אין עתודות קרקע לבנייה למגורים ואין לה את החולות והמרחבים שמקיפים את השכונות הקיימות בערים שהוזכרו קודם. זו הסיבה שמחירי הקרקעות והדירות בגבעתיים הינם מהגבוהים בישראל. מתחם הסיטי החדש שיוקם בסמוך לבורסה של רמת גן, יהיה בעיקרו בעל אופי מסחרי.
מחירן של דירות בגבעתיים מרקיעי שחקים עבור משפחות צעירות.
דירת 4 חדרים שקטה, עם מעלית וחניה, נוגעת במחיר של 2,000,000 ₪ וגם הרבה יותר, וגודלה אינו מרווח במיוחד.
ולמי שלא יודע, על משכנתא של 1,000,000 ₪ ל 20 שנים, יש להחזיר בכל חודש כ 6,700 ₪ (לפני ביטוחי מבנה וחיים). ההחזר ירד ל 5,000 ₪ בחודש "בלבד", אם תקופת ההחזר תעלה ל 25 שנים.
אז היכן יגורו ילדי העיר בעתיד ?
הפתרון הוא אחד – צעירי העיר יאלצו להתרחק ממנה.
התוצאה היא שהנכדים לא יגורו קרוב לסבים ולסבתות תושבי העיר.
גם אם יהרסו בניינים ישנים וייבנו במקומם מגדלי דירות, המחירים של דירות במגדלים יהיו מאוד גבוהים (שלא להזכיר את עלות דמי האחזקה החודשיים). בינתיים, קיימת התנגדות עקרונית לבניית מגדלים במרכזי ערים ותיקות, בשל בעיות תחבורה ותנועה, וכבר כיום ישנם פקקי תנועה קשים ברחובות הצרים.
עד כעת דיברנו על תלמידי מוסדות החינוך ועל עתיד הנדל"ן שלהם.
כעת בואו נדבר על הזוגות הצעירים שכבר גרים בעיר בשכירות ורוצים להמשיך לחיות בה ולרכוש בעלות על דירה. מדובר גם על צעירים רבים מכל חלקי הארץ, שנכנסו למגורים בשכר דירה בשנים האחרונות. חלקם משיקולים כלכליים, היות ושכר הדירה בגבעתיים נמוך מזה של השכנה הגדולה תל אביב, וחלקם משיקולים של איכות חיים. מסתבר שלא כולם רוצים לגור ברעש ובלכלוך של ההמולה התל אביבית.
רכישת דירה בת 2 חדרים, ישנה (לא משופצת) ובבנין ללא חניה וללא מעלית, תחצה בקלות את רף 1,000,000 השקלים. על 3 חדרים תתבקשו לשלם 1,500,000 ₪ ויותר.
אם כן, במחירי הדיור הקיימים בעיר, כמעט ובלתי אפשרי לגור בה בדרך של קניה, וכמעט אף אחד אינו מסוגל לדמיין את עצמו מתחייב למשכנתא של יותר ממיליון ₪ (וגם ספק רב אם הבנק יאשר).
הדילמה של אותם זוגות צעירים היא האם להמשיך לגור בעיר בשכירות או לעזוב אותה ולקנות דירה באחד המעגלים החיצוניים לה.
משרד השיכון הודיע לאחרונה על שיווק קרקעות ל 5,000 יחידות דיור, אבל אף אחת מהן אינה בגוש דן. הקרקעות ישווקו באזור חיפה, עפולה, קרית מלאכי, בית שמש ועוד. הכי קרוב לגוש דן – בשוהם, ישווקו 36 יחידות דיור בלבד.
אחת השאלות שעולה היא האם בכלל כעת זהו עיתוי נכון לרכוש דירה בישראל, והתשובה הברורה אינה קיימת. מן הסתם ישנן 3 אפשרויות: יכול להיות שמחירי הדירות ירדו (בשל יוקר מחיה, מיתון, אבטלה, פיטורים, מצב ביטחוני), יעלו (בשל היצע נמוך מהביקושים, ריביות משכנתא נמוכות) או יישארו במקומם (מחירים ברמות שיא).
זוגות צעירים ממרכז הארץ צריכים להתחיל לחשוב על מגורים בדירת 3 חדרים עם 2 ואף 3 ילדים, כמו שחיו הוריהם לפני 35 שנים. לחילופין, הצעירים צריכים לשקול מעבר לפריפריה ושם לקנות דירה חדישה בת 4 חדרים, בטווח מחירים של 800,000 ועד 1,500,000 ש"ח.
האופציה של לגור בדירה מרווחת במרכז העניינים, הינה לבעלי ממון בלבד.
אולם, זוגות צעירים שיחפשו "מפלט" זול בפריפריה, יגלו כי מחירי הדלק הגבוהים אינם מוזילים את החיים. זאת בנוסף לשעות ארוכות מחוץ לבית, מה שדורש אחזקת בייביסיטר לילדים לאחר שעות הפעילות במוסדות החינוך. זוג צעיר עם 2 מכוניות ונסיעה הלוך וחזור של שעה לעבודה לכל כיוון, יגלה שאולי יותר זול לשכור דירה במרכז הארץ, קרוב למקום העבודה.
בסופו של חיפוש, נשארים / חוזרים לשכור דירות בגבעתיים ובתל אביב…