נניח שיש כיום ברשותכם סכום של כמה מאות אלפי שקלים, ושאתם מעוניינים לשמור על ערך הכסף בצורה הבטוחה ביותר שניתן. איפה הייתם משקיעים את כספיכם ?
הסכום שברשותכם יכול להיות מזומן נזיל, פיקדון בנקאי, חסכונות, ירושה, קרן השתלמות, פיצויי פיטורים, קופת גמל, מענק פרישה ואף הלוואה כנגד שיעבוד דירה קיימת.
מאז המשבר הכלכלי העולמי שפרץ בשנת 2008, מחירי הדירות בישראל כידוע זינקו בעשרות רבות של אחוזים. הבנקים המרכזיים בעולם הורידו את הריביות לרמות שפל, והפיקדונות הבנקאיים נתנו תשואות נמוכות עד אפסיות. מי שהקשיב לפרשנים שטענו לבועה במחירים בשוק הדיור, גרם במו ידיו לשחיקת כספו בצורה קשה.
ממשלות מדפיסות כסף וכך מוציאות כסף שבעצם אין להן, ובתרחיש הגרוע יש הטוענים שהמצב עלול להתפוצץ בקרוב.
משקיעים תמימים מנסים להיאחז, לשווא, בכל פיסת מידע חיובית הטובעת בתוך האוקיינוס של הבעיות. אירופה חולה, וההיסטוריה לימדה אותנו שגם אימפריות נפלו. יש דיבורים שגוש האירו באירופה כפי שהינו כיום עלול להתפרק, ושחלק ממדינות דרום אירופה יעזבו אותו.
תוכניות הצנע, קיצוץ בתשלומי הפנסיה לגמלאים ופיטורי עובדים במגזר הציבורי ביוון ומדינות דרום אירופה, מן הסתם יקטינו את כוח הקניה של הצרכנים ואת הצריכה הכללית. כאשר יש קיצוצים בתקציב, הצמיחה לא תגיע מעצמה.
יש איסור בתורה (דברים, כב, י) האומר: "לא תחרוש בשור ובחמור יחדיו". איסור זה הוא חלק מאיסור הנקרא כלאיים. כנראה שגרמנים ויוונים ודומיהם אינם מסתדרים. כולם אנשים טובים, אבל המנטאליות שונה. המטבע האחיד יורו (המחרשה) לא מצליח לחבר ביניהם. הגרמנים, שלא מרצונם, נאלצים לקחת את האחריות בתור המדינה החזקה-כלכלית ביבשת.
מדברים היום על עתיד כלכלי לא ברור בעולם.
יצואנים מכל העולם מדווחים על ירידה במכירות שלהם.
שווקי המערב אינם ממש צומחים אלא די עומדים במקום.
אפילו האדם החזק בעולם אינו יכול להרים פיל גוסס מעל המים.
יש האומרים שזו אשליה שניתן למצוא פתרון מיידי לבעיות בסין ובאירופה, וכי שבסוף הבעיה תקרין לכל העולם.
ארגון ODEC אומר בקול רם כי לדעתו "אף כלכלה גדולה לא תצליח להתחמק מההאטה". ברוב מדינות העולם מעדכנים מטה את תחזית הצמיחה. ודבר יגרור דבר. יותר אבטלה, פחות עובדים. פחות עובדים, פחות צריכה. פחות צריכה, עוד מיתון בפתח.
באירופה ובארה"ב מתרחשת כיום לוחמה פסיכולוגית בין הממשלות לבין הציבור: הציבור (מעסיקים וצרכנים) אינם בטוחים אם להאמין להרגעות המגיעות מצד הממשלות. הממשלות מצידן, חוששות שהפחד מהעתיד הכלכלי ישתק את הצרכנים ויביא למיתון כפול (בהמשך למיתון של 2008), ומנסות להרגיע שבקרוב יהיה טוב יותר.
דור הבייבי-בומרס בארה"ב (שנולדו לאחר מלחמת העולם השניה, בשנים 1946-1964) פורשים לגמלאות. החסכונות שלהם נמצאים בפיקדונות אפסיים ולכן הם יאלצו למכור בכל חודש מניות בבורסה, כדי לשלם על ההוצאות השוטפות שלהם. מדובר על מיליוני אנשים שיפרשו בכל שנה משוק העבודה – כ 10,000 אנשים בכל יום (!). קשה לקלוט את הנתון: 10,000 בני אדם, בכל יום, יפרשו לפנסיה במשך שני העשורים הבאים.
באיטליה וגרמניה מביאים פחות ופחות ילדים (וגם מספר החתונות הולך ופוחת), וההוצאה הציבורית על פנסיה באיטליה גבוהה מאוד ועולה על 12% מהתמ"ג. זו אחת הסיבות לחוב העצום של המדינה.
כשיש פחות ילדים, יש פחות צעירים עובדים, שצריכים להחזיק על גבם את תשלומי הפנסיה של ציבור הגמלאים הגדל. שיעור המבוגרים מעל גיל 65 באיטליה, הינו הגבוה ביותר באיחוד האירופאי, ועומד על כ 20%, בשל מיעוט ילדים. גם שיעור האבטלה הגבוה מוסיף לבעיה הזו, מכיוון שיש פחות משלמי מס, ומעטים נדרשים לתחזק את תשלומי הפנסיה של רבים.
באוסטריה , גרמניה ואיטליה יש פחות מ 10 לידות לכל 1,000 איש (בישראל נולדים 21 תינוקות).
כעת, נניח שיש ברשותכם כיום סכום כסף של כמה מאות אלפי שקלים.
ברור שמדובר בכספים שהשגתם בעבודה קשה של המון שנים, וגם אם מדובר בסיוע מהורים או בירושה, אז גם במקרה הזה הכסף הושג בעבודה קשה על ידי אחרים.
מה לדעתכם עדיף ?
1. להשקיע את הכסף בדירה בישראל, אשר מייצרת גם הכנסה מהשכרה וגם עליית שווי, בטווח הארוך.
2. להשקיע את הכסף בהשקעות סולידיות נמוכות תשואה, כגון פיקדונות בנקאיים או אגרות חוב.
3. להשקיע את הכסף במניות בבורסה.
במידה והמשבר העולמי יחריף, גם תושבי ישראל יסבלו ממנו, וזה אומר שלאנשים בארץ יהיה פחות כסף. כשהפחד יתעורר, ההמונים ימכרו מניות. קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של הציבור הישראלי, משקיעות מעל ל 25% מהונן במניות.
אין אדם אחד בעולם היכול לחזות את העתיד, וכל שנותר הוא להשתמש בחושים שלכם ובניסיון חייכם. אף אחד לא יכול לומר לכם מה לעשות, וההחלטה בידיכם בלבד.
המטרה היא כפולה, ונחלקת בין מטרה כלכלית למטרה נפשית: להשביח את הקרן הכספית הנוכחית, ובו זמנית גם לישון טוב בלילה, בידיעה שעשיתם את הצעד הכי נכון – אין כמו נדל"ן.
אני ממליץ לקרוא את זה:
למען ההגינות יש לומר שלאורך שנים רבות מניות נתנו תשואה גבוהה יותר (סביב 6-7 אחוז ריאלי), הרבה הרבה יותר מנדלן, כך שבכל זאת באסטרטגיה של buy & hold הן המנצחות הגדולות.
אורן שלום,
1. על רווח הון בבורסה יש מס של 25%, לעומת פטור ממס במכירת דירה יחידה, כלומר הרווח במכירת דירה יחידה אינו ממוסה.
2. בקניית דירה ניתן לקבל משכנתא של 75%, ובקניית מניות אף בנק לא ייתן הלוואה לקניית עוד מניות.
3. אם אדם קונה דירה בשווי 1,500,000 ש"ח, הוא ישן מצוין בלילה, לעומת אדם שמחזיק תיק מניות של 1.5 מיליון ש"ח.
4. במשבר הבא בשוק ההון, אנשים ימכרו מניות ויקנו דירות, כך שמחירי המניות ירדו ומחירי הדירות יעלו.
5. כיום התשואה על תיק השקעות נמוכה מהמספרים שציינת, מכיוון שחלק מהתיק מושקע באגרות חוב ממשלתיות אשר מייצרות תשואה נמוכה.
6. נניח שיש לזוג צעיר סכום של 200,000 ש"ח, האם עדיף לו לקנות מניות ב 200,000 ש"ח או לקנות דירה ב 800,000 ש"ח ולתת לשוכר לשלם עבורם את החזרי המשכנתא?
אני מציע לך לקרוא בגוגל "אופי של משקיע בנדל"ן"
הי צביקה תודה רבה על התגובה.
אין ספק שרוב הדברים שכתבת הם יתרונות של נדלן. ואני רוצה גם להדגיש שאני חושב שמדובר בהשקעה טובה. אבל!! לתיק השקעות יש יתרונות משלו שאין לנדלן וחשוב להכיר גם אותם עבור החלטה מושכלת (רק להבהיר- אני קורא בלי שום אינטרס משום סוג שהוא לשום כיוון):
1. כשאתה קונה דירה אתה חשוף לאינספור סיכונים כיוון שיש בידך נכס אחד מסוג אחד (נדלן פיזי) בשכונה אחת במדינה אחת פצפונת באיזור לא הכי שקט ויציב בעולם. במילים אחרות, הפיזור שלך אפסי. מה אם מחר יפתחו פאב מתחת לבית שלך? או תהיה הגירה של אוכלוסיה בעייתית לאיזור וכן הלאה. תיק השקעות מפוזר היטב על פני מדינות רבות וסקטורים שונים מוגן הרבה יותר טוב מסיכון שכזה.
2. תיק השקעות אינו דורש יותר מדי התעסקות. דירה להשקעה לעומת זאת, כפי שכתבת גם אתה, מצריכה לא מעט זמן ואנרגיה.
3. אדם שקונה במיליון וחצי דירה אכן ישן בשקט (אם שילם גם על ביטוח דירה). אבל אדם שיש לו משכנתא של מיליון שקל על הגב, לא בטוח שישן הכי בשקט.
4. עבור דירה (גם עם מינוף) צריך הון התחלתי מכובד. עבור תיק השקעות- ממש לא.
ולגבי השאלה שלך מה עדיף, אני חושב שאם ננסה לענות אובייקטיבית, כפי שכתבתי, היסטורית תיק השקעות מנצח נדלן, וזה נכון גם כיום כנראה.
תיק השקעות עם אחוז מניות גבוה (70-80), שאין סיבה שאדם צעיר יפחד להחזיק, יכול לתת יפה מאוד 4-5 אחוז תשואה ריאלית.
דירה? תשואות במרכז סביב 3% ממה שאני מכיר ועליית ערך – עניין מאוד שנוי במחלוקת. יש שיאמרו שדירות לא עולות בערכן, יש שיאמרו שמדובר ב-1-2% לשנה בלי לקחת בחשבון בלאי, תיקונים, חודשים שהדירה עומדת ריקה, ועוד ועוד.
תודה.
היי אורן,
פיזור השקעות במניות חסר משמעות, מכיוון שנפילות בשווקי ההון סוחפות איתן את כל בורסות העולם ואת כל המדדים ולא משנה ענף ההשקעה.
על השכרת דירה יש פטור ממס, על הכנסה של עד 5,000 ש"ח בחודש, וזהו יתרון בולט ביחס למניות – רווח נקי ממס של 60,000 ש"ח בשנה.
בכל מקרה, שיהיה לך בהצלחה בהשקעות שלך.