קנייה
ממשלת ישראל מעוניינת לסייע לחסרי דירה העומדים בקריטריונים מסוימים, על מנת שיוכלו לרכוש דירה במחיר נמוך ממחיר השוק.
אחת הדרכים היא תוכנית הנקראת "מחיר למשתכן".
בדרך זו הממשלה (משרד הבינוי והשיכון) מוכרת ליזם קרקע בהנחה, והיזם מתחייב לבנות בניין דירות לפי קריטריונים שנקבעו מראש.
הממשלה (מינהל מקרקעי ישראל) עורכת מכרז בין יזמים על הקרקע, והיזם שיזכה הוא זה שיציע את מחיר הדירה הסופי הנמוך ביותר, לפי מפרט בנייה מוסכם מראש. לרוב מדובר בכ 20% הנחה ממחיר השוק של דירה דומה, כלומר בהנחה ממוצעת של כ 200,000 ₪. בדרך כלל מדובר בדירות בשטח של עד 100 מ"ר, ואלו מיועדות לחסרי דיור זכאי משרד הבינוי והשיכון.
בעבר, הקריטריונים שאפשרו רכישת דירה בתוכנית זו נטו באופן ברור לטובת הציבור החרדי, היות ומשפחות מרובות ילדים, היו הזוכות העיקריות בזכות לקנות דירה. משפחות שבהן 7 ילדים ויותר היו מקבלות 30% מהדירות בפרויקט, משפחות עם 4-6 ילדים קיבלו 30% מהפרויקט ומשפחות שבהן עד 3 ילדים קיבלו רק 20% מהפרויקט.
אלפי דירות שווקו במסגרת פרוייקטים של מחיר למשתכן (כ 6,000 בתקופת הממשלה הנוכחית), וכמעט כולן במגזר החרדי, למשל בבית שמש ובמושב אחיסמך.
לאחרונה, בעקבות מחאת האוהלים, ישונו הקריטריונים כך שתהיה אפשרות גם לזוגות צעירים בתחילת דרכם, בלי ילדים או עם ילד אחד או שניים, להיות זכאיות לרכוש דירה במסגרת התוכנית. שיקולים נוספים יהיו שירות צבאי (או שירות לאומי).
שכירות בפיקוח
ממשלת ישראל אינה משכירה כיום דירות בשוק החופשי, ובטח לא באזורי הביקוש.
יוצא שהשוק הפרטי משכיר לשוק הפרטי. במילים אחרות, בעלי דירות פרטיים (יורשים, משקיעים) משכירים דירות לאנשים המעוניינים לשכור דירות.
לאחרונה, בעקבות מחאת הדיור, הממשלה מציעה תמריצים (במיסוי ובמחיר הקרקע) ליזמים פרטיים, על מנת שאלה יבנו בנייני דירות להשכרה.
השוכרים יוכלו לגור בדירות במשך שנים רבות (אין בעל בית פרטי שמחליט לא להאריך את תקופת השכירות), בשכר דירה סביר ועם עלייה שנתית קטנה במחיר, הנקבעת מראש (בהתאם לגובה מדד המחירים לצרכן).
הדירות המושכרות תהיינה מיועדות לחסרי דיור, עם נטייה להעדפת יוצאי צבא.
הממשלה מציעה לסבסד את רכיב הקרקע בפרויקטים כאלה המיועדים להשכרה לטווח ארוך, ולשפר את הטבות המס ליזמים שיקימו פרויקטים גדולים להשכרה. כמו כן, ישנה הצעה להחמיר עונשים כלפי שוכרים סרבני תשלום, כדי לתת יותר ביטחון ליזמים על מנת שיסכימו להשכיר.
לענין הכדאיות הכלכלית ליזמים, הכוונה היא ליצור תנאים שבהם היזמים (בנקים, חברות ביטוח, חברות בניה גדולות וכו') יוכלו לקבל תשואה שנתית של כ 7% עבור השקעתם בבנייה להשכרה.
בנוסף, יידרש "לכופף" קצת את חוקי הבנייה, על מנת להגדיל את רווחיות היזמים, למשל על ידי הקלה בדרישות לחניה (כדי לפנות מקום לבניית עוד דירות), וכן עידוד בנייתן של דירות קטנות יותר, בגודל מינימלי של 30 מ"ר ועד 85 מ"ר.
הוזלת השכירות בשוק החופשי
היות ורוב הבנייה החדשה הינה של דירות גדולות (4 חדרים ויותר), אחת הדרכים להוזיל את מחירי השכירות במרכזי הערים (בעיקר באזור תל אביב), היא לאפשר חלוקה של דירה אחת גדולה לשתיים או אף 3 יחידות דיור קטנות.
חלוקת דירות נראית כפתרון חכם, היות וכיום סטודנטים וצעירים אינם יכולים למצוא דירות חדר מקוריות בשכירות (לעיתים נקראות גם דירות סטודיו), מכיוון שכבר עשרות שנים לא בונים דירות מסוג זה.
צעד זה של הפיצול ישפיע על שיקולי הרוכשים – הן על זוגות צעירים (דירות למכירה) והן על משקיעים (דירות להשכרה). זוג צעיר יוכל למשל לרכוש דירה בת 90 מ"ר, לפצל אותה לשתי יחידות דיור, לגור באחת היחידות ולהשכיר את השניה (ולשלם בעזרת דמי השכירות את החזרי המשכנתא).
אם כן, אחת מההשלכות של מחאת הדיור היא שכעת משרד הפנים שוקל לתמוך בפיצול דירות, בכפוף למספר קריטריונים:
- עד 30% מהדירות בבניין אחד יוכלו לעבור חלוקה.
- לא רק דירות קיימות יוכלו לעבור פיצול, אלא גם דירות חדשות שאושרו וטרם נבנו.
- לוועדה המקומית תוענק סמכות למשך 5 שנים למתן היתר לפצל דירות קיימות.
- שהדירות המחולקות לא יהיו קטנות מ- 30 מ"ר.
- בתנאי ש- 75% מבעלי הדירות בבניין נתנו את הסכמתם (סעיף לא פשוט לביצוע).
בקיץ 2011, הממשלה יצאה בתוכנית חדשה לזכאי משרד הבינוי והשיכון, לפיה יינתן מענק של 100,000 ₪ לחסרי דירה הרוכשים דירה בפעם הראשונה (בבנייה רוויה, לא צמודת קרקע) ב 30 ישובים בפריפריה. המענק מחולק ל 60,000 ₪ מענק ועוד 40,000 ₪ בסבסוד עלויות פיתוח הקרקע, בתנאים מסוימים לרבות שהרוכש יגור בדירה במשך מספר שנים.
המענק ניתן רק לרוכשי דירתם הראשונה, ולא למשקיעים או למשפרי דיור (שיש בבעלותם כבר דירה או שהיתה בעבר דירה בבעלותם).
המענק ניתן, בין היתר, בישובים הבאים:
בדרום – שדרות, אופקים, מצפה רמון, נתיבות, ירוחם, דימונה, ערד (באר שבע לא קיבלה את ההטבה).
בצפון – טבריה, חצור הגלילית, בית שאן, נהריה, שלומי.
המענק ניתן גם ביישובים הערבים נצרת, סכנין ורהט.
לאחרונה נערך יריד אשר מטרתו לעודד מעבר של זוגות צעירים ומשפחות לפריפריה (גליל ונגב), לענין בתים צמודי קרקע ודירות למכירה.
לפני מעבר סופי, מומלץ אך לא חובה, להתנסות בשכירות ולבדוק קודם את האזור ואת ההתאקלמות. בכל עיר ויישוב בפריפריה ישנם בתים ודירות להשכרה, ורצוי לשקול מגורים בשכירות לתקופה של שנה או פחות, לפני קבלת החלטה משמעותית זו.
כיום, שוק הנדל"ן למגורים נמצא בכל הארץ במצב של המתנה.
הפריפריה התעוררה מאוחר יותר ממרכז הארץ מבחינת עליות המחירים, והמצב הנוכחי עלול לעצור את ההתעוררות המאוחרת בשלב מוקדם יותר. יוצא שמרכז הארץ נהנה מעליות מחירים משנת 2007 ואילו הפריפריה משנת 2009.
ניסיון העבר מראה שכאשר שוק הדירות מאט, הפריפריה היא הראשונה אשר תרגיש את העצירה, מכיוון שהביקוש במרכז הארץ תמיד יהיה חזק יותר. מצד שני, יזמים אשר קנו לאחרונה קרקעות במחירים גבוהים בפריפריה, לא ימהרו לתת הנחות גדולות היות והם אינם רוצים להפסיד כסף.
מעבר לאפשרות של הקמת עסק עצמאי, ניתן למצוא בפריפריה תעסוקה בתחומים שונים כמו תיירות, עבודה סוציאלית, חינוך, בריאות ועוד.