במימוש צוואה כתובה יש משום כיבוד רצון הנפטר. הצוואה מסדירה את אופן חלוקת הרכוש על פי הקדימות שבה ביקש המוריש. אם המוריש רוצה לקבוע אופן חלוקה שונה מן הקבוע בחוק הירושה, עליו לעגן את רצונות בצוואה כתובה, המוכרת בחוק כמסך משפטי תקף לסוגיית חלוקת הרכוש.
חשוב להקפיד ולוודא כי הצוואה תהיה תקפה כאשר יגיע מועד מימושה. לשם כך עליכן לחתום אותה בפני שופט או נוטריון. צוואה עשויה למנוע פרשנויות שונות ועירוב שיקולים זרים שונים, ניסיונות השתלטות כוחניים ועוד. טוב וחשוב שתיוותר צוואה כתובה גם במשפחות הכי טובות, אשר לכאורה דבר בהן לא רומז על היתכנות מאבקי ירושה בהן.
בין חוק הירושה לצוואת המוריש
היות שחוק הירושה קובע את החלוקה על פי ערך הרכוש בלבד והואיל והמוריש רשאי לקבוע במדויק איזה רכוש יימסר למי מקרובי המשפחה, יש באפשרותו להעדיף אנשים מסוימים על פני זולתם על-פי שיקולים שונים.
לרבים יש קושי נפשי להידרש אל נושא הצוואה בכלל ולרשום צוואה בפרט. אבל המציאות מוכיחה כי לא פעם מתגלעים סכסוכים מרים וחריפים על רכוש במשפחות שבהן אין צוואה כתובה. הסכסוכים מגיעים לערכאות משפטיות והדיון בהם נסחב ועלול להיארך שנים. מטרתה של צוואה כתובה וברורה היא למנוע היתכנות מצבים כאלה.
חשיבותה של צוואה
ניתוק השכל הקר מהרגש החם חיוני לצורך ההכרה הבהירה לא רק בכדאיות עריכתה של צוואה אלא בחיוניותה. לצערנו, מוכרים מצבים של ניסיונות להשפיע על אנשים, במיוחד כאשר הם שרויים בדמדומי הכרתם ולא מודעים למעשיהם, להחתים אותם על צוואה, שבה מודגש ומובלט אינטרס של מי מבני המשפחה, כניסיון להשתלט על רכוש. היות שנוסח האחרון של הצוואה הוא הקובע, יש מי שעלולים לנצל את מצבו הבריאותי הרופף של המוריש ולהחתימו על מסמך שהוא כלל אינו מסוגל לקרוא ולהבין מה יש בו. גם מקרים כאלה קולעים לא אחת משפחות לסכסוכים משפטיים עקובים מדם רע ומדמים….
המאמר נכתב באמצעות סיועו של עו"ד אביחי דמארי מומחה בעריכת צוואות ודיני משפחה.