תחום הנדל"ן זוכה לעדנה בעידן הנוכחי המתבטאת בעלייה מתמדת בביקוש לנכסי נדל"ן להשקעה ומגורים. תכנון של סביבת העבודה הינו בעל חשיבות ותרומה רבה לעבודה יעילה ואיכותית המביאה לצמיחה ושגשוג. תכנון מבני מסחר ומשרדים חייב לעמוד בכמה עקרונות והיבטים וזאת על מנת לספק מענה מדויק לצרכי ודרישות הלקוח. תכנון משרדים משלב בין פרקטיקה ואסתטיקה וזאת במטרה למצות את הפוטנציאל הטמון בנכס.
שית״פ בין אדריכל למפקח בניה בהתאם לעקרונות התכנון של מבנים
תכנון מבנים ותהליך הבניה הינם מורכבים ועל מנת להבטיח שמירה ועמידה בעקרונות התכנון המקצועיים, ישנה חשיבות בשיתופי פעולה בין אנשי וגורמי המקצוע השונים. שיתוף פעולה בין אדריכל ומפקח בניה נועד לוודא כי תהליך הבניה מתוכנן ומבוקר לכל אורכו.
האדריכל אחראי על תכנון ועיצוב המבנה החיצוני והפנימי של הבניין ואופן חלוקתו. מפקח הבניה מוודא כי התכנון והביצוע מתבצעים בהתאם לתוכניות הקונסטרוקציה והתכנית האדריכלית בהיבטים של תכנון כמויות, אלמנטים מבניים האחראים על עמידות המבנה ועוד. שיתוף פעולה בין אדריכל ומפקח בניה הינו חיוני במטרה להבטיח כי הבניין יציב וחזק ועומד בכל התקנים המחמירים בתחום הבניה.
שיתוף פעולה זה מבוסס על עקרונות התכנון של מבנים הכוללים:
- העמדה נכונה של המבנה והתייחסות למבנים סמוכים.
- תכנון המרחב הציבורי.
- עיצוב נוף ועיצוב פנים.
- שילוב והתאמה בין חזון עיצובי ואמנותי לבין תנאי השטח.
- פיקוח על גורמי הבניה.
- יצירתיות והתמודדות עם אתגרים.
- שמירה על בטיחות, עמידות ומיגון.
- התאמה בין צרכי הלקוח לבין מגבלות הסביבה וחוקי תכנון הבניה.
פרמטרים מרכזיים בתכנון ועיצוב משרדים ונדל"ן מסחרי
נדל"ן מסחרי מתייחס לנכסים שאינם מיועדים למגורים: משרדים, חנויות, מחסנים לוגיסטיים, מבני תעשייה, בתי מלון ועוד. התכנון האדריכלי ועיצוב הנכס מחייבים היכרות מעמיקה עם אופי השירות והעיסוק שמציע המשרד או העסק וזאת במטרה ליצור עיצוב פונקציונלי ואסתטי המשרת את העסק. תכנון אדריכלי ועיצוב משרדים מבוסס על כמה עקרונות ופרמטרים חשובים:
- תכנון החלל – ניצול החלל הקיים בצורה חכמה וזאת ללא היווצרות של שטחים מתים.
- נקודות חוזקה – על מה יש לתת דגש על מנת להעצים את העסק? הבלטת נקודות שהמשרד מעוניין להציג בפני לקוחותיו.
- צבעים – מהו המסר שהמשרד מעוניין להעביר ללקוח? לבחירת הצבעים יש משמעות והם יכולים להעביר מסרים של כוח, ביטחון, יושרה, אמינות וכו'. עיצוב משרדים מודרני עושה שימוש בגוונים המשדרים אלגנטיות ומקצועיות.
- הפרטים הקטנים – לדוגמה: עיצוב המשרד הייטקיסטי לא יהיה שלם ללא התייחסות לפרטים הקטנים שעשויים להוות את ההבדל בין הצלחה למפלה. מתן תשומת לב לכל פרט נועדה ליצור הרמוניה בחלל מבחינת הריהוט, אלמנטים עיצוביים ודקורטיביים ובחירת החומרים.
- תאורה טבעית – בעידן בו המודעות לשמירה על איכות הסביבה הינה גבוהה, הרי שסביבת העבודה מתאפיינת בניצול של משאבים טבעיים – אור טבעי בשילוב של גופי תאורה מלאכותית המותאמת לאופי הפעילות.
לסיכום, תכנון ועיצוב המשרד מבוסס על שילוב נכון בין פונקציונליות ואסתטיקה. העיצוב מביא בחשבון את צרכי הלקוח, אופי העיסוק והמסר שהמשרד אמור לשדר ללקוחות. שמירה על עקרונות תכנון ועיצוב נכונים, תסייע בהתייעלות העבודה ותביא לצמיחה ושגשוג כלכליים ומקצועיים.