זוגות צעירים, רווקים או גרושים בתחילת שנות ה 30 לחייהם שואפים להיות הבעלים של דירה בישראל.
על מנת לרכוש דירה בגיל צעיר יחסית (לאחר שירות צבאי, לימודים, עבודות זמניות ואולי טיול ארוך), יש להתגבר על המחסום העיקרי והוא השגת ההון העצמי.
צעירים אשר עובדים או לומדים ועובדים, יתקשו לחסוך בסיום החודש בשל יוקר המחיה בכלל ויוקר הדיור בפרט. אלה אשר גרים בשכירות, מחזיקים מכונית, משלמים על סלולרי, כבלים, אוכל ובילויים, יסיימו את החודש על האפס או ייעזרו בהוריהם.
רכישת דירה בשווי 800,000 ₪ דורשת הבאת סכום של 320,000 ₪ מהבית, לפני פניה לבנק למשכנתאות לצורך קבלת הלוואה בגובה של 480,000 ₪ (60% משווי הדירה).
הסבירות שיחידים יצליחו לגייס לבד סכום של 320,000 ₪ עד גיל 30 הינה נמוכה.
לגבי זוגות, אצל אלה יש 2 מקורות הכנסה וחלוקה בהוצאות אחזקת הבית (ארנונה, שכר דירה, כבלים), כך שהסיכוי שלהם גדול יותר מאשר של אדם יחיד.
בשל רמות המחירים של היום, יקשה על זוגות צעירים לרכוש דירה בשנות הנישואים הראשונות שלהם. כידוע, מחירי השכירות הגבוהים אינם מותירים מספיק לחסכון בסוף החודש, אם בכלל. גם הסיכוי לזכות בירושה הולך וקטן, ככל שדור ההורים יחיה יותר שנים, בשל הוצאות הזקנה הגבוהות.
הקושי לבנות את ההון העצמי הראשוני הדרוש לקניית דירה, שולח למעלה מחצי מיליון משקי בית למגורים בשכר דירה.
בשל יוקר הקרקעות במרכז הארץ ובשל יוקר תשומות הבניה (חומרי גלם כגון מלט וברזל וכן כוח אדם מקצועי), כנראה שמחירי הדירות החדשות יישארו גבוהים גם לאחר הנחות היזמים.
ברבעון הראשון של שנת 2012, ניתן לראות ירידה בהיקף העסקאות וירידה מתונה במחירי המכירה של דירות, גם מיד שניה וגם חדשות. יש לשים לב שהירידה בהיקף העסקאות גדולה מאשר הירידה במחירים. המוכרים מיד שניה אינם מוכנים למכור בכל מחיר והקונים אינם מוכנים לשלם כל מחיר, ומכאן העצירה בשוק.
42% מהלוואות המשכנתא ניתנו במימון של לפחות 60%, כאשר גובה הלוואה ממוצעת עומד על 560,000 ₪ ואורך הלוואה ממוצעת עומד על 20 שנה. הלוואה ממוצעת "אוכלת" שליש ממשכורת הלווה.
משקיעים בדירות להשכרה רכשו 5,220 דירות להשקעה בחודשים 1-3/12, שזה רבע פחות מאשר לפני שנה, ומשקלם בשוק ירד ל 23.5%. כיום ישנה עליה בקניית דירות מצד זוגות צעירים, וירידה מצד משקיעים.
בשנת 2011 נמכרו ונקנו בסך הכל בישראל 86,300 דירות ובתים, חדשים ומיד שניה.
ירידה בהיקף פעילות שוק הנדל"ן מקרינה גם על בעלי מקצועות כמו מתווכים, שמאים, נגרים ועורכי דין, והחשש הוא שעלייה באבטלה במשק תגרום לירידה גדולה יותר במספר העסקאות, בשל חשש של לווים להתחייב להלוואות בעת של אי וודאות תעסוקתית.
ככל שיש שפחות עסקאות קניה מצד זוגות צעירים, כך גם משפרי הדירות אינם יכולים לקנות דירות גדולות יותר עבור משפחתם המתרחבת.
ייקח שנים רבות עד שגופים מוסדיים יבנו דירות להשכרה בפיקוח לטווח ארוך, ובינתיים יגבר הביקוש לדירות בשכירות מצד יושבי הגדר. נתון זה מעודד משקיעים לרכוש דירות למטרת השכרה, במיוחד כאשר בחלופה, המס על רווח ממניות בבורסה לניירות ערך עלה ל 25%.
למרות הקיפאון בענף, ישנה נכונות מצד זוגות צעירים לרכוש דירות (גם בשל לחץ של הוריהם), כך שלפחות זוג אחד מתוך 10 שוקל רכישה, אולם כאשר המחיר הממוצע לדירה עומד על 1,100,000 ₪, יש לצעירים קושי בהשגת ההון העצמי אשר עומד על 40% משווי הדירה, ולהורים כיום קשה יותר לסייע מאשר בעבר, מכיוון שגם הם נלחמים בלשרוד מול יוקר המחיה.
זה מוביל משפחות צעירות להתעניין בדירות במעגלים היותר מרוחקים לגוש דן (חדרה, יבנה, רמלה), או בדירות בנות 3 חדרים באזור המרכז (במקום בדירות בנות 4 חדרים).
יש המרחיקים לגליל ולנגב ורוכשים בתים צמודי קרקע בהרחבות של מושבים וקיבוצים, בטווחי מחירים של 1,000,000-1,400,000 ₪.