לעניין יוקר המחיה והקיפאון בשוק הנדל"ן, זוגות צעירים מנסים לבנות חיים במדינתנו, אך משלמים חצי מהמשכורות שלהם על שכירויות של דירות ישנות, כתוצאה מחוסר יכולתם לחסוך את ההון העצמי הראשוני הדרוש לקניית דירה.
הישראלי "המצוי-המתוחכם", זה שקונה דירה למגורים אישיים או משקיע נדל"ן, מחפש להיות "כריש" ולרכוש דירה שתתן את עליית השווי הגדולה ביותר, כמו דירה ישנה בבניין שיכון לקראת תכנית פינוי-בינוי או הוספת מעלית, ממ"ד ומרפסת שמש בפרויקטים של תמ"א 38.
כאשר מדובר על יוקר המחיה והקיפאון בשוק הנדל"ן, בחודשים האחרונים מתרחבת התופעה לפיה משפרי דיור מנסים למכור את דירתם לפני שיקנו דירה אחרת, אבל בשל הקיפאון בשוק והישיבה על הגדר של הזוגות הצעירים, הם לא הצליחו לקבל את המחיר המבוקש. אלה אשר כבר קנו דירה לפני שמכרו את הקודמת, נזקקים להלוואת גישור גדולות, ובסוף נאלצים להתפשר על המחיר כדי למכור את דירתם. משפרי דיור ששמעו סיפורים על כאלה שנתקעו עם השוק, מעדיפים להיות זהירים ולמכור את הדירה שלהם לפני שירכשו דירה אחרת מרווחת יותר.
מדריך לקניית דירה יסביר שמצב זה יכול להוביל להיצע של דירות למכירה מצד משפרי דיור ולירידה במחירי דירות יד שניה. משפרי דיור שלא ירצו למכור בכל מחיר, יישארו בדירה שלהם. אם יהיו פחות עסקות בשוק דירות יד שניה, לא יהיה מי שימכור דירות לזוגות הצעירים, וזה יוביל לקיפאון בשוק. בנוסף, משפרי הדיור לא יקנו דירות כך שקבלנים יאטו את קצב בניית הפרויקטים החדשים, צעד שיוביל למחסור של דירות חדשות בעתיד.
יוקר המחיה והקיפאון בשוק הנדל"ן
זוגות צעירים יאלצו לשלם מחיר גבוה עבור מגורים בשכר דירה, מה שעשוי לפתות משקיעים להיכנס לשוק ולרכוש דירות השקעה.
כאשר אנו מדברים על משקיעי נדל"ן, אין הכוונה לאנשים עשירים, אלא לאנשים רגילים אשר מעוניינים לבנות את עתידם הכלכלי. לעניין השקעות בנדל"ן ודירות להשכרה, מדובר על אנשים רבים עם הון עצמי של כ 200,000 ₪, אשר מוכנים לוותר על שיפור רמת החיים שלהם, ובוחרים להשקיע מאמץ בטיפול בדירה להשכרה.
הוויתור על איכות חיים בטווח הקרוב, ישתלם בטווח הרחוק.
השקעות בנדל"ן מניב מתבססות בעיקרן על כדאיות כלכלית וחישובי תשואה. בשל מחירי הדירות למכירה, כיום התשואות השנתיות בהשכרה אינן גבוהות אבל מחיר הכסף זול במבט ארוך שנים, ולכן משתלם לרכוש גם עם מימון בצורת הלוואת משכנתא.
הדמוגרפיה בישראל הנה הבסיס לביקושים, עם קצב גידול האוכלוסייה שמתקרב ל 2% בשנה.
רבים אינם יכולים לקנות דירה בישראל וכל חייהם יגורו בשכר דירה.
מעל ל 600,000 משקי בית בישראל גרים בשכירות.
הריבית הנמוכה (יחסית) במשק, די מעודדת לקיחת הלוואות לצורך קניית דירות להשקעה ולמגורים.
יוקר המחיה והקיפאון בשוק הנדל"ן, לאן?
המדינה מעוניינת לעודד משקיעים מוסדיים (קופות גמל, קרנות פנסיה) לבנות פרויקטים של דיור להשכרה לטווח ארוך, ונותנת פטורים והקלות של מסים שונים. בכך, יזכו הגופים בתשואה שנתית של לפחות 5% על ההשכרה – הרבה יותר ממשקיעים פרטיים. השאלה שנותרת פתוחה היא כיצד נתון זה ישפיע על שוק הדירות הפרטיות להשכרה, והתשובה תלויה בהיקף הפרויקטים שיוקמו להשכרה בפיקוח.
משבר הקורונה של 2020 גרם לאנשים רבים לעצור, לחשוב ולחשב מסלול מחדש.
אולם דבר אחד לא השתנה – אנשים תמיד יצטרכו מקום לישון בו בלילה ולמקום הזה קוראים בית.