למרות שאיננו מומחים משפטיים בזכויות בנדל"ן, בואו נהיה יחד שופטים לרגע כיום ב 2021, במקרה הבא:
זכויות בן זוג בדירה שאינה רשומה על שמו:
הוריו של יוסי נפטרו בתאונת דרכים כשהיה בן 27. נהג משאית בנתיב הנגדי סטה ממסלולו והתנגש בהם חזיתית, לאחר שחזרו מאירוע משפחתי באחד מכבישי הצפון.
לקח ליוסי שנים רבות להתאושש ולנסות להמשיך בחייו.
יוסי ואחותו תמיד הסתדרו ביניהם ובסופו של דבר חילקו ביניהם את הירושה, כך שיוסי קיבל את הדירה המרווחת בת ה 4 חדרים של הוריו ז"ל, ואחותו את כל הכספים השונים (חשבון הבנק של הוריו, פוליסת ביטוח החיים של אביו וקופת הגמל של אימו).
החלוקה בין יוסי לבין אחותו היתה שוות ערך.
זכויות בן זוג בדירה שאינה רשומה על שמו:
בגיל 28 עבר יוסי לגור בדירת הוריו, אשר הפכה מאז לדירתו וגם נרשמה בלשכת רישום המקרקעין (טאבו) על שמו בלבד. הדירה היתה דירה חדשה ומפוארת בת 4 חדרים עם מרפסת שמש, מעלית וחניה, ויוסי חי בה בנוחות רבה.
בגיל 36, לאחר שנים רבות של התכנסות נפשית בתוך עצמו, הכיר יוסי את יעל בת ה 32 והם התאהבו במבט ראשון. יעל גרה בבית הוריה בעיר סמוכה, והם הכירו במקרה בהרצאה על נושא שהיה משותף לשניהם.
לאחר שהם יצאו יחד 7 חודשים, תוך שיעל ישנה אצלו מספר ערבים בשבוע, יעל עברה סופית לגור בביתו של יוסי ולאחר שנה של אהבה ויחסי כבוד הדדי, הם נישאו.
הנישואים היו מאושרים ונולדו להם 3 ילדים במהלך השנים.
הזוג חי בהרמוניה יחסית לזוגות שהיו סביבם, עד לאותה תקופה שאחד מילדיהם התדרדר לסמים ואושפז בבית חולים (הכל קרה לאחר שחברתו נהרגה בתאונת דרכים ע"י נהג שיכור בשעת חצות, בזמן שחצתה מעבר להולכי רגל בתל אביב, לאחר שהיא ואחותה יצאו לחגוג במסעדה טובה את שחרור אחותה מצה"ל).
במהלך הגמילה של בנם התיכוניסט, יוסי ויעל לא הסכימו ביניהם על סוג היחס שיש לתת לבנם, הם הלכו והתרחקו אחד מהשני וההרמוניה ביניהם דעכה ונחלשה.
לאחר 20 שנות נישואים, החליטו בני הזוג במשותף ובהסכמה על פרידה.
יעל פנתה לקרובת משפחה שהיא בעיסוקה עורכת דין, על מנת להתייעץ עימה.
יעל סיפרה לעורכת הדין שהדירה היתה רשומה על שמו של יוסי עוד מלפני שנישאה לו, ושעל הדירה לא היתה משכנתא. למרות השנים שחלפו, הדירה היתה עדיין שמורה ובמצב טוב ולא היה צורך לשפצה, למעט צביעה של הקירות אחת למספר שנים.
הדירה הזו היתה הנכס היחידי של המשפחה.
האם לדעתכם מגיעות ליעל זכויות בדירה ?
זכויות בן זוג בדירה שאינה רשומה על שמו:
בעבר פסקו השופטים כי הדירה שייכת רק לבן הזוג הרשום כבעלים.
סעיף 5 לחוק יחסי ממון אומר שהדירה שייכת רק ליוסי, מכיוון שהוא קיבל אותה בירושה ואף לפני הנישואים.
גם אם יוסי היה מקבל את הדירה בירושה או במתנה בתקופת הנישואים או אם היה רוכש אותה לפני הנישואים, במקרים אלה הדירה עדיין היתה שייכת אך ורק ליוסי.
בזמנו, השופטים היו מתייחסים להשתתפות הכלכלית של בן הזוג הלא רשום, לצורך הקביעה אם הינו זכאי לחלק מהבעלות. בין היתר, השופטים בדקו אם החזרי המשכנתא (במקרה שנלקחה הלוואה) שולמו מתוך חשבון משותף אליו הופקדו משכורות שני בני הזוג, אם שני בני הזוג תרמו מכספם המשותף לצורך שיפוץ כללי בדירה או בנית חדר נוסף על הגג וכן כל מצב אחר בו בן הזוג שאינו רשום כבעלים תרם מכספו בצורה כלשהי להשבחת הדירה במהלך שנות הנישואים.
אולם, לאחרונה השופטים נוטים לשתף בזכויות בנדל"ן גם בני זוג שהיו נשואים במשך שנים רבות, למרות שמעולם הדירה לא נרשמה בחלק מסוים על שמם (הכוונה לרישום בטאבו), וגם אם בן הזוג שאינו רשום כבעלים, לא תרם כספית לשיפוץ הדירה או לתשלומי החזר המשכנתא, באם היתה.
השופטים החלו להתחשב בעצם החיים המשותפים יחד לאורך שנים רבות, תוך ראיית עובדה זו כהצהרה לא כתובה לגבי רצונם בשיתוף הגורל שלהם.
היות יוסי ויעל היו זוג קרוב ואוהב אשר גידל כצוות את ילדיהם המשותפים לאורך השנים, והיות ויוסי לא ביקש במהלך השנים לערוך מסמך כלשהו בדבר הזכויות בדירה, ניתן היה להסיק כי יוסי נתן אמון ביעל ואולי בכך היו לו כוונות כנות לשתף את יעל בכל השייך לו.
הרי בדירה הזאת הם גידלו את ילדיהם האהובים במשך כל השנים.
התנהגותו של יוסי במהלך שנות הנישואים, יכולה להצביע על כוונתו לשתף את אשתו בזכויותיו בדירה.
במקרה כזה בית המשפט יכול לקבוע כי ליעל יש זכויות בדירה (לרוב פחות מ 50%).
מה היה יוסי צריך לעשות על מנת להבטיח את מלוא זכויותיו בדירה ?
בעיקרון אין הבדל בין דירות למכירה או דירות להשכרה. כלומר, גם אם בני הזוג היו מוכרים את הדירה או משכירים אותה, עדיין נושא הבעלות היה עומד על הפרק, גם לענין חלוקת כספי תמורת המכירה וגם לענין קבלת ההכנסות מההשכרה.
אם היה נחתם הסכם ממון בין יוסי ויעל, ואחד מסעיפיו היה שהדירה תישאר בכל מקרה רכושו הבלעדי של יוסי, ליעל לא היתה כל זכות בדירה.
זכויות בן זוג בדירה שאינה רשומה על שמו –
הסכם ממון הוא הסכם כתוב המראה את רצונו של אדם לגבי נכסיו.
בני זוג המעוניינים להסדיר את צורת חלוקת הנכסים ביניהם (במקרה של פרידה בחיים או בעקבות מוות), חותמים על הסכם שכזה לפני הנישואים או במהלך הנישואים.
יוסי היה יכול לבקש מיעל לחתום על הסכם ממון, ובכך היה יכול להצביע במפורש על חוסר רצון מצידו לשתף את יעל בזכויותיו בדירה.
מצד שני, יוסי היה יכול לציין בהסכם שליעל יהיו זכויות מסוימות (למשל ברבע מהדירה), ואז יעל היתה הופכת להיות הבעלים החוקי של 25% בדירה.
מאמר זה אינפורמטיבי ומטרתו לתת לכם חומר למחשבה. בואו להתייעץ עם יועץ נדל"ן לפני כל רכישת נדל"ן.
אין להסתמך על הכתוב לעיל כעל ייעוץ משפטי !
ממליץ על המאמר הזה: