בשנת 2017, כל זוג צעיר אשר רוכש דירה במחירים גבוהים ועם הון עצמי נמוך, נאלץ לקחת משכנתא ענקית, וזאת עוד לפני שהתחיל במלאכת הרחבת המשפחה וגידול ילדים בגיל העשרה. החזר משכנתא חודשי של 5,000 ₪ בחודש הפך לנורמה.
מצד שני, משכנתא יום אחד תיגמר, אבל לגור בשכירות זה לכל החיים.
בישראל קניית דירה היא לא רק השקעה כלכלית אלא קודם כל סוג של ביטחון ורצון להרגיש את חום הבית.
גידול ילדים בישראל, ביוקר המחיה הגבוה של ההווה, הינו משימה כלכלית קשה ביותר.
שוב, בשורה התחתונה, האמירה הבאה היא קשה ומציאותית: לדור הנוכחי לא יהיה מספיק כסף כדי לעזור לילדיו לרכוש דירות.
שוק הנדל"ן בישראל מציג נעלם גדול – איך זה יכול להיות שלמרות מחירי הדירות הגבוהים, עדיין הציבור בעל יכולת לקנות דירות ? איך זה שזוג צעיר מעדיף לקנות דירה ב 1,800,000 ₪ בפתח תקווה או חולון, עם משכנתא של 1,000,000 ₪, ולא לעבור לגור באשקלון או חיפה – שתי ערים עם תשתיות של רכבת, מוסדות חינוך, בית חולים, תרבות, בילוי, קניות ועוד ?
משקיעי נדל"ן מזהים את המגמה של זוגות צעירים ורווקים צעירים שרוצים להישאר במרכז הארץ ולשלם בכל חודש שכר דירה לא נמוך, ואותם משקיעים ממשיכים לקנות דירות למטרת השכרה, במיוחד כשאין אלטרנטיבות עדיפות אחרות לכספם – לא בפיקדונות הבנקאיים ולא ברכבת ההרים של הבורסה.
מבחינתם דירה היא פנסיה, וחלקם אף מוציא חסכונות ורוכש דירות, מכיוון שסוג זה של אנשים מעדיף לנהל לבד את "הבלוקים" שלהם מאשר לקרוא בעיתונים על "תספורות" של טייקונים שהימרו עם כספי החסכונות של החוסכים בקרנות הפנסיה. אנשים חזרו להאמין בקירות שאפשר לגעת בהם.
תוחלת החיים בישראל עלתה ב 40 השנים האחרונות ב 10.5 שנים בממוצע, לגיל ממוצע של 83 שנה. סביבת הריבית הנמוכה בעולם שוחקת את כספי החוסכים לאורך השנים, בעוד שדירות השקעה מניבות דמי שכירות שהולכים ועולים עם השנים. אצל ישראלים רבים, תחום ההשקעות עובר מהשקעות בקרנות פנסיה להשקעות בנדל"ן מניב, בצורת דירות להשכרה.
אותם משקיעים "תורמים" למדינה בכך שמאפשרים לדור הצעיר לגור בשכירות – מוצר שהמדינה אינה מספקת לבניה ובנותיה. כל משקיע יודע לספר כמה קשה להשכיר דירה, וכמה זמן וריצות צריך להשקיע בטיפול השוטף בניהול ההשכרה.
לא מספיק שמחירי הדירות מאוד גבוהים, ישנם מומחים הטוענים שהמחירים יהיו עוד יותר גבוהים, וזאת כאשר הרכבת התחתית תחל לפעול בתל אביב.
עליית המחירים בתל אביב ושכנותיה תגרום לעליית מחירים במעגלים החיצוניים יותר, והילדים של היום (שיהיו כבר בשנות ה 20 וה 30 לחייהם) יאלצו להתרחק עד עפולה, אופקים, כרמיאל וטבריה. הם יחזרו לקנות דירות 3 חדרים, ולא יקפצו ישר מהחופה לדירות בנות 4 חדרים. הם יחשבו 10 פעמיים לפני הבאת הילד השלישי לעולם בו המשכנתא היא ל 30 שנים וכל נסיעה במכונית מצריכה ליטרים רבים של דלק.
משקיעים ימשיכו לרכוש דירות בפריפריה, במיוחד בערים בהן קיימות מכללות כמו בשדרות (מכללת ספיר), קרית שמונה (מכללת תל חי), אילת (שלוחת אוניברסיטת בן גוריון) וכרמיאל (אורט בראודה), ולהנות מתשואות של 6-7% בשנה (דמי שכירות + עליית ערך).
הביקוש העתידי לנדל"ן בישראל מובטח להיות חזק, לאור הנתון שאחוז הילדים עד גיל 14 עומד על 28% מהאוכלוסייה.
לקרוא את זה: