הצעירים של היום נמצאים במלכודת.
ההתמודדות שלהם עם החיים הולכת להיות שונה מזו של הדור הקודם, וכלל לא קלה. לקנות דירה הם אינם יכולים, היות ומדובר על מוצר שהוא אינו בר השגה לרוב קבוצת האוכלוסיה הזו. לשכור דירה, מחוסר ברירה, גם מאוד קשה להם. מצב זה מוביל אותם ללחץ נפשי כבר בשנים הראשונים לבגרותם.
גברים צעירים חוששים לקחת על עצמם אחריות כלכלית כבדה של משכנתא וגידול ילדים, אז הם נשארים רווקים שלומדים ועובדים מבוקר עד ערב. ובסוף היום הם חוזרים לדירה השכורה.
דור הצעירים של היום הוא הדור הראשון שחי עם מחירי דלק, מים, חשמל, מזון ודיור בשמיים. ובשביל לשרוד עליו להנמיך ציפיות ולקצץ בחלומות.
בשנים האחרונות נרכשו דירות רבות להשקעה (למטרת השכרה).
חלק מהמשקיעים רכשו יותר מדירה אחת, וחלק קנו, מכרו ושוב קנו. רוב הדירות נרכשו על ידי אנשים עם רמת הכנסה ממוצעת, וזאת כדי לשפר את הביטחון הכלכלי העתידי שלהם כשיגיע היום הסגריר.
העשירים לא צריכים ולא רוצים להתעסק עם השכרה של דירה בפריפריה ל 3 סטודנטים, והם רוכשים דירה יקרה בשכונות הצפוניות של תל אביב.
בין הרוכשים השונים נמצאים גם חרדים צעירים, אשר קונים (בסיוע ההורים) דירות זולות מיד שניה בפריפריה במחירים של 400,000-600,000 ₪, בין היתר בערים "מעורבות" (מבחינת חילונים-חרדים) כמו חיפה, לוד, בית שמש, בית שאן וטבריה. עבור רבים מהם זוהי דירתם היחידה, למרות שהם משכירים אותה לאחרים, וגרים בשכירות "במעוזים" חרדים כמו בני ברק, מודיעין עילית, ביתר וירושלים. בין היתר, נתון זה מסביר מדוע מחירי הדירות הישנות עולים בפריפריה.
הצעירים החרדים זקוקים להרבה יותר יחידות דיור חדשות בשנה, וזאת בשל כמות החתונות ומשקי הבית החדשים שנוצרים במגזר זה. החרדים מוכנים "להסתפק" ברמת גימור נמוכה יותר של הבנין החדש (גם בנין חדש בן 3 קומות ללא מעלית ועם לובי כניסה פשוט) ובדירות עם מפרט בסיסי, עם פחות שקעי חשמל, ריצוף פשוט ומטבח קטן וזול. לכן מחירי הדירות החדשות יהיו נמוכים יותר בשכונות החרדיות. הורים לילדים חרדים חוסכים מלידתם שקל לשקל וחיים ברמת חיים נמוכה מאוד (ללא חופשות, קולנוע, מסעדות או מזון יקר), כדי לחסוך לדיור לילדים לאחר חתונתם – מתנה של 100,000-150,000 ₪.
מחירה של דירה חדשה בישראל מורכב ממחיר הקרקע (שליש), עלויות בניה (קרוב לשליש), רווח יזמי (13%), אגרות והיטלים (8%) ומע"מ. במרכז הארץ, מחיר הקרקע יכול להגיע ל 50% ממחיר הדירה, מה שמייקר את מחירי הדירות לרמות שכידוע אינן בהישג ידם של הצעירים.
עבור צעירים בשנות ה 20 לחייהם זה נורמלי לגור בשכירות במרכז העניינים. הם חיים את העיר הגדולה בלי לחשוב קדימה. בשנות ה 30 לחייהם הם מתחילים לחשוב על משקל החיים, אבל חוששים מלקיחת אחריות כלכלית גדולה. בשנות ה 40 הם נכנעים וקונים דירת מגורים, עם משכנתא שתסתיים רק ערב יציאתם לפנסיה.
מסלול החיים של הצעירים טומן בחובו הרבה אי וודאות תעסוקתית וכלכלית. חדר נוסף בדירה יכול לעלות מאות אלפי שקלים, מה שיכול להשפיע על תוכניות ההתרחבות המשפחתית ועל שיעור הילודה העתידי.
צעירים שרוצים לחסוך כסף נאלצים לגור אצל הוריהם ולאבד מעצמאותם. לעיתים זו הדרך היחידה כדי לשים בצד כמה מאות או אלפי שקלים בכל חודש. לגור בשכר דירה ולשלם חשבונות, זה אולי מבגר וחינוכי, אבל זה מרחיק מהמציאות האמיתית בה צריך להביא סכום דמיוני של כחצי מיליון שקל, לפני שהבנק יסכים לתת לך הלוואה של סכום דמיוני גדול עוד יותר.
גברים צעירים מרגישים סוג של חוסר ביטחון כלכלי, מה שמרחיק אותם מהחופה באותם מקרים בהם אין סיוע כספי מההורים. לעיתים הם חשים בסוג של חרדות כלכליות ואף מתדרדרים אל סף הדיכאון, בשל ההבנה שיהיה עליהם להיאבק בחיים המאוד קשים. בשל חוסר יכולתם לקנות בעלות על דירה, הם עלולים לחוש בחוסר הערכה עצמית. אצל הצעירים של היום, שרגילים לפנטזיות שבתוכניות הריאליטי של "סלבס לרגע", יש את הכאב של הפער בין המציאות לציפיות הגבוהות. האשליות שלהם מתנפצות. להם כבר לא יהיה את מה שהיה להוריהם – משרה אחת בטוחה, פנסיה מכובדת ודירה מרווחת במרכז העיר. יהיה עליהם להתמודד עם שוק תעסוקה לא יציב ועם יוקר מחיה שגובר בקלות על המשכורת החודשית.
הם רוצים אהבה וזוגיות, אבל מרגישים בלבול וחשש מהצורך להתמודד עם העלות הכספית של הקמת וגידול משפחה בישראל.
פנסיונרים שהשכילו לרכוש דירת השקעה מחסכונות שנות עבודתם, יכולים לסייע לילדים שלהם בתחילת חייהם הבוגרים, אם בדרך של עזרה חודשית (מתשלומי דמי השכירות), אם בדרך של לאפשר לילדיהם לגור בדירה ואם בדרך של מכירת הדירה ונתינת סכום כספי לילד לצורך רכישת דירה לעצמו.
אני ממליץ על המאמר הבא: