בנייה בבלוקים (building blocks) היא שיטת הבנייה הנפוצה בישראל.
רוב בנייני הדירות בישראל נבנים מבלוקים, או בשמם האחר – לבנים (bricks). לבנה היא מלבנית בצורתה, ועשויה מתרכובות / תערובות של מספר חומרים.
בארצות קרות בנו בעבר בעיקר בתים מעץ, בין היתר על מנת לבודד מהקור, אולם תעשיית הבלוקים התפתחה מאוד במהלך השנים וכיום מייצרים בלוקים לבנייה, עם רמת בידוד גבוהה, הן כנגד טמפרטורה (קור או חום) והן כנגד רעש.
אין זה משנה אם מדובר בדירות למכירה או בדירות להשכרה, תמיד יגורו בדירה בני אדם אשר יבקשו גם שקט מרעשים חיצוניים וגם לקרר את הבית בקיץ ולחממו בחורף.
בלוק איכותי חוסך בהוצאות אנרגיה (חימום ומיזוג).
מעבר לבנייה למגורים ומבנים ציבור, בלוקים משמשים גם לחיפויים שונים וכן בקירות תמך וקירות אקוסטיים.
ההיבט התרמי של לבנים לבנייה מתחלק לשניים:
1. התנגדות תרמית – בלימת חום וקור ובידוד החוץ מן הפנים. זו נמדדת בערכים של מ"ר צלזיוס לוואט.
2. מסה תרמית – אגירת חום או קור ושמירת הטמפרטורה המועדפת לאורך זמן. זו נמדדת בערכים של ק"ג למ"ק.
נהוג לבנות קיר לבנים באופן הבא:
מניחים לבנה/בלוק ובאמצעות חומר מעורבב (מלט, טיט) "מדביקים" אותו לבלוק שלידו.
את השורה הבאה (זו שמעל), מתחילים עם חצי בלוק, על מנת שהבלוקים לא יהיו אחד על גבי השני, כך שמעל כל חיבור של שני בלוקים ישב בלוק אחד. כל שורה נקראת נדבך.
לאחר שכל הקיר נבנה, מטייחים מהצד החיצוני את הבלוקים עם חומר (סוג של טיט), ממשיכים עם שכבת "שליכטא", מיישרים עם חומר שפכטל ובסוף צובעים עם צבע.
גם בשיפוץ הכי מקיף ויסודי שנעשה בדירת מגורים כלשהי, דבר אחד בטוח וזה שהבלוקים החיצוניים לא יוחלפו. הבלוקים יישארו שם לתמיד, והם יקבעו לכל אורך חיי הדירה את מידת הבידוד האקוסטי (רעש) והתרמי (טמפרטורה). בלוקים איכותיים אמורים להיות עמידים גם בפני אש ורטיבות.
בבניינים חדשים רבים, יש נטייה לבנות את הקירות הפנימיים מפלטות גבס ולא מבלוקים. גם בדירות ישנות העוברות שיפוץ, לרוב בונים קירות פנימיים מפלטות גבס. ניתן לבנות מפלטה אחת או 2 פלטות, מכל צד של הקיר החדש.
בניה מגבס הינה זולה יותר ומהירה יותר. מחיר בניה של קיר גבס רגיל הינו כ 180 ₪ לכל מ"ר (כאשר מדובר לרוב במינימום של 10 מ"ר קיר). מחיר בניה של קיר עמיד יותר מלוחות צמנט בורד (בסיס של מלט) יעמוד על כ 300 ₪ למ"ר. יש גם פלטות גבס חסין אש, ומחיר בניית קיר כזה יעמוד על כ 250 ₪ למ"ר. לאחר בניית קיר מפלטות גבס, יש לבצע עבודות שפכטל וצבע.
בבניינים מאוד ישנים, ניתן למצוא קיר "נושא".
קיר נושא הינו קיר אשר, כשמו כן הוא, נושא חלק מהמשקל של התקרה שמעליו (וגם את משקל הקירות הנמצאים מעל התקרה). קיר כזה מהווה בעצם מרכיב של שלד המבנה.
קיר רגיל, שאינו נושא, אינו מהווה חלק מהשלד ותפקידו לשמש כמחיצה מפרידה בין חללים. בעיקרון, בתנאים מסוימים ניתן להרוס קיר שאינו נושא, בהליך של שיפוץ דירה.
כיום, קירות נושאים נבנים מבטון ולא מבלוקים (כגון: חדר מדרגות, ממ"ד ופיר מעלית).
באי גוזו (Gozo) שבמדינת מלטה, ישנו מקדש אשר נבנה לפני כ 6,000 שנה. המבנה נבנה מאבנים גדולות והוא נחשב לבניין העתיק ביותר בעולם, שעדיין קיים.
מלטה נמצאת בין יבשת אירופה לאפריקה, וכמדינה האירופית הדרומית ביותר ובשל מיקומה האסטרטגי בהיסטוריית השייט הימי, היא ידעה כיבושים רבים, אולם מבנה זה עדיין עומד למרות המלחמות שאירעו.
במצרים ישנן מעל 100 פירמידות, והגדולה שבהן נקראת "הפירמידה הגדולה של גיזה".
הפירמידה נמצאת ליד העיר גיזה, והיא נחשבת לאחד המבנים הגדולים ביותר אשר נבנו ע"י בני אדם. הבנאים הניחו סלעי גרניט אחד על השני, תוך שהם יוצרים את הצורה הייחודית של המבנה.
משערים שמספר האבנים עולה על 2,000,000.
פירמידה זו, אשר גובהה כ 140 מטרים ואורך הצלע שלה כ 230 מטרים, נבנתה במשך למעלה מ 20 שנים, ונחשבת כאחד משבעת פלאי תבל, והיא העתיקה שבפלאים והיחידה ששרדה עד יום זה.
היא נבנתה ע"י המלך פרעה ה 4, לפני כ 4,500 שנים, ומטרתה היתה לשמש לו בסוף חייו כקבר.
ה"בלוק" הגדול ביותר בעולם נוצר כמובן ע"י הטבע, והוא האיירס רוק (Ayers rock) שבצפון-מרכז אוסטרליה (אזור הידוע כטריטוריה הצפונית – שטח עצום אך דליל באוכלוסיה).
זהו סלע אדיר מימדים בגובה של כ 350 מטרים, אשר גילו מוערך במיליוני שנים. הסלע נחשב לקדוש בעיני התושבים-ילידים האבורג'ינים. גודל הסלע הנראה לעין הינו 2,500 מטר על 3,600 מטר.
מומלץ לקרוא את המאמר הבא: