כיום, בשנת 2021, מעניין להתסכל עמה שנים לאחור. בכמה נמכרה דירה? – זו שאלת השאלות היום בשוק הנדל"ן, והציבור מחפש את פיסת המידע הזאת בכדי להשוות את דירתו המוצעת למכירה לדירות אחרות או כדי לתת הצעת מחיר לדירה שברצונו לקנות.
הורים רבים לזוגות צעירים גם עוקבים אחרי התנודות במחירים, כדי לייעץ לילדיהם לענין תזמון הקנייה האופטימאלי.
זוגות צעירים לא מעטים שואפים לצאת מעבדות השכירות (תלות במשכירים) לחירות הבעלות (תחושת יציבות), ומנצלים את התקופה האחרונה לחיפוש דירה ראויה ובמחיר סביר. חלקם טוענים שגובה הריבית על המשכנתאות נראה מפתה, מתוך הנחה שכדאי לנצל זאת בראייה לטווח הלוואה של 25 שנים, וזה יכול להשתלם גם אם לאחר הרכישה מחירי הדירות ימשיכו לרדת במעט. זוגות עם שתי משכורות, יכולים לקבל בבנקים הלוואות בתנאים סבירים בימים אלה.
ברגע שיש לזוג את ההון העצמי הדרוש, אז עדיף לשלם משכנתא במקום תשלומי שכירות, במקום לשאול "בכמה נמכרה דירה", אלא אם כן מדובר באנשים שיודעים לנצל את כספם בהשקעות עדיפות בצורה מקצועית ואחראית (ויש מעטים מאוד כאלה).
בכמה נמכרה דירה?
אלפי ישראלים ביקרו ביריד הדירות "נדלניאדה" שנערך בחול המועד פסח במתחם געש.
למרות הנחות מצד היזמים על דירות בפרוייקטים חדשים, רק עשרות מבקרים חתמו על התקשרויות לקנייה. המתעניינים ציפו להנחות יותר גדולות, היות ולדבריהם הנחות ניתנות בכל מקרה במשרדי המכירות באתרי הבנייה של הקבלנים בשטח.
נראה שהקונים מאמינים כי הקיפאון בשוק הנדל"ן, שהחל מקיץ שנה שעברה, יימשך גם בשנת 2012 ככל שמדובר בדירות יקרות. דירות עד מחיר של 1,300,000 ₪ ימכרו יותר מהר, אולם על מנת לסגור עסקה יצטרכו המוכרים לרדת במחיר במהלך המו"מ. הקונים אינם מאמינים שהדירות המוצעות למכירה אכן שוות את המחיר המבוקש, מה גם שקשה להם להעמיד את ההון העצמי המינימאלי הנדרש בגובה 40%. לענין השאלה "בכמה נמכרה דירה?", מומחים טוענים שלא מדובר במחירי בועה, ולכן צפוי ברמות המחירים הנוכחיות תיקון מתון מטה של 5-10%, בהתאם למאפייני הדירות, מה גם שיזמים מצמצמים את הבנייה העתידית וזה יכול להוביל להיצע נמוך של דירות חדשות, ובכך לאזן את ירידות המחירים. הירידה בכמות העסקאות לא באה לביטוי בנפילות מחירים.
גם בדירות להשקעה צפויה ירידה בהיקף העסקאות, בשל הירידה בתשואות מהשכרה. כמו כן, גדלה ההסתברות שמשקיעים ינצלו את הוראת השעה וימכרו דירות בפטור ממס שבח עד סוף השנה.
בחיפה נרכשו המון דירות להשקעה בשנים 2009-2010 והמחירים הגיעו לרמות שמונעות כניסת משקיעים חדשים.
הרכבת הקלה תעבור בעתיד בדרך מתל אביב לבת ים, ואחד האזורים שצפויים למשוך משקיעים היא שכונת יפו ד', כאשר כבר כיום מחירי דירות 3 חדרים מתקרבים ל 800,000 ₪.
בבאר שבע נרכשו הרבה דירות להשקעה מאז שנת 2008, וצפויות ירידות מחירים בפלח שוק זה, אשר טווח המחירים שלו 350,000-500,000 ₪. אם תשאלו בכמה נמכרה דירה לפני 3-4 שנים, התשובה תהיה "בחצי המחיר".
לגבעתיים ורמת גן מגיעה אוכלוסיה מהמעמד הבינוני פלוס, אשר אינה יכולה להרשות לעצמה לרכוש דירה בתל אביב, וגם בערים אלה מחירי הדירות מתחילים להתייצב ברמה נמוכה בכ 5% מרמות המחירים שהיו עד לפני שנה.
פרוייקט מעניין שהולך להיות מוקם בקרוב הוא מתחם שוק העלייה בדרום תל אביב, שם ייבנו 148 דירות, כאשר חלקן (דירות 2-3 חדרים) מיועדות להשכרה לטווח ארוך (10 שנים).
פתח תקווה שזכתה בשנים האחרונות בתואר אלופת הבנייה בשל יחידות הדיור החדשות הרבות שהוקמו בה, גם עוברת תהליך של התייצבות וירידות מחירים של כ 6%. הציפייה לשיפור בכבישים החדשים הובילה בזמנו לעליות מחירים חדות בשכונת אם המושבות (צירי תחבורה לכביש 5 ולאזור קניון רמת גן) וכפר גנים (כביש 471).
בכמה נמכרה דירה?
ראינו שהמחאה הציבורית מהקיץ האחרון לא הצליחה להוריד משמעותית את מחירי הדיור, וזה משאיר צעירים וצעירות רבים במצב בו הם עדיין משלמים דמי שכירות גבוהים, אשר נוגסים נתח משמעותי מהכנסתם החודשית ולא משאירים להם כסף לחסכון עתידי.
צעירים סינגלים מעדיפים לגור ברשות עצמם ולחוות את עולם הדייטים, אולם לצעירים החיים בזוגות (לפני או אחרי חתונה) ישנה האופציה לגור בבית ההורים (שנה אצל הוריו ושנה אצל הוריה, בהנחה שההורים גרים במרחק סביר ממקומות העבודה), ובכך לדאוג לעצמאות הכלכלית על חשבון העצמאות החברתית. זוג כזה יכול לחסוך אלפי שקלים בכל חודש, ובכך לבנות הון עצמי ראשוני מכובד אשר יסייע לו לרכוש בעתיד את דירת המגורים הראשונה. חסכון חודשי משותף של 6,000 ₪ שווה 155,000 ₪ תוך שנתיים (כולל ריבית) או 240,000 ₪ תוך 3 שנים. עם הון עצמי זה, יוכל הזוג לרכוש דירת 2 חדרים בשווי 600,000 ₪ (הלוואת משכנתא בגובה 60% של 360,000 ₪), במעגל השלישי של תל אביב, ללא כל סיוע כספי מצד ההורים (למעט סיוע ההורים באחזקת הבית בזמן המגורים אצלם).
אם ללכת צעד קדימה, אז במגורים אצל ההורים הזוג אינו צריך להחזיק רכב ויכול לנסוע לעבודה בתחבורה ציבורית ומידי פעם (בערבים ובסופי שבוע) לנהוג ברכב של ההורים. זה מגדיל עוד יותר את החיסכון של הזוג הצעיר. חשוב להבין שלא מדובר כאן על ניצול ההורים, אלא על כך שבעתיד הזוג יצטרך "לבקש" פחות מן ההורים לצורך רכישת דירה גדולה, וכך יוכל להשאיר להורים יותר כסף פנוי לשנות הזקנה שלהם. מה גם שבזמן המגורים אצל ההורים, הזוג הצעיר יעזור במלאכות משק הבית וישאיר להורים זמן פנוי גם עבור עצמם (הליכה רגועה בחוץ בזמן שהצעירים מנקים את המטבח לאחר ארוחת הערב).
המצב יותר מורכב כאשר ההורים גרים בפריפריה והצעירים עובדים במקומות עבודה קבועים ומסודרים במרכז הארץ, היות ומדובר על זמני נסיעה ארוכים לעבודה ועל עלויות דלק גבוהות (בהנחה שאין רכב צמוד ממקום העבודה). מצב זה מסביר מדוע צעירים רבים לא מצליחים לחסוך לעתידם ומשלמים דמי שכירות גבוהים על מגורים במרכז הארץ…