האם כדאי לקנות דירה או לגור בשכירות?
אם אתם סביב גיל שלושים, כדאי לכם לשקול רכישת דירה כבר אתמול.
מדוע ? מכיוון שמשכנתא זה ל 30 שנים ושכירות זה לכל החיים.
הדור שלכם יחיה עד גיל 90, מה שאומר לשלם דמי שכירות עוד 60 שנים. נשמע אכזר.
אם לא תקנו דירה היום, לא תסיימו לשלם משכנתא בנקודה כלשהי בעתיד, ולא יישאר לכם כסף למימון הוצאות הזקנה שלכם. יותר מזה, כמשלמי שכירות זקנים גם לא תוכלו לעזור בעתיד לילדים שלכם.
אז כעת ידועה לכם התשובה לשאלה: "האם כדאי לקנות או לגור בשכירות?"
אבל, התשובה הנ"ל אינה רלוונטית למי שאין בידיו מספיק הון עצמי. המונח "מספיק הון עצמי" קשור לבחירות האישיות, לאורח החיים, למטרות, לסגנון החיים, לצרכים ולציפיות שלכם. בשביל אחד 300,000 ₪ מספיקים לקנות דירה בעפולה או קרית גת (כהון עצמי עם משכנתא סבירה), ובשביל האחר זה "לא מספיק לכלום", מכיוון שהוא לא מוכן להתרחק מתל אביב.
הסיבה העיקרית לצפי שהביקוש יעלה על ההיצע, היא שמספר משקי הבית החדשים שנוצרים גבוה ממספר הדירות החדשות שמוצעות למכירה. המחירים לא הולכים לרדת בזמן הקרוב, מכיוון שהקרקעות במרכז הארץ יקרות וכנ"ל עלויות הבניה. פרוייקטים מוצלחים חלופיים של פינוי-בינוי או תמ"א לא יוכלו לצאת לפועל ללא פתרון כולל של תחבורה, מקומות חניה ומוסדות ציבור (בתי ספר וגני ילדים לילדי הדירות החדשות).
גובה ריבית בנק ישראל צפוי להישאר נמוך, מה שימנע ירידות מחירים.
לעניין השאלה האם כדאי לקנות או לגור בשכירות – צעירים שאינם יכולים לרכוש דירה, אם בשל הון עצמי נמוך ואם בשל יכולת החזר חודשית נמוכה (החזר תשלומי המשכנתא), ימשיכו מן הסתם לגור בשכירות. היות והמדינה אינה מעוניינת לבנות בעצמה פרוייקטים של דירות להשכרה לטווח ארוך, שוק הדירות להשכרה יישאר ברובו המכריע בידיים פרטיות של ציבור המשקיעים. גם גופים מוסדיים כמו קופות גמל וקרנות פנסיה אינם מגלים התלהבות מדיור להשכרה, במיוחד לא מהאפשרות של צורך בפינוי משפחה עם ילדים שאינה עומדת בתשלומים.
צעירים אשר תקציבם מוגבל חייבים לשקול רכישה של דירה קטנה בבניין ישן, ללא חניה וללא מעלית.
אין ברירה. צריך להיפטר מצורת החשיבה של "אני לא אגור ככה". דירות כאלה יש בבת ים, יפו, חולון, ראשון לציון, פתח תקווה ועוד.
לענין דירות חדישות בנות 4 חדרים למגורי משפחות (מעלית, חניה, ממ"ד), ניתן למצוא דירות כאלה במחיר של סביב ה 1,200,000 ₪ למשל בלוד, ברמלה ובאשקלון. במילים אחרות, זוג צעיר (עם ילדים) עם 300,000 ₪ הון עצמי, יוכל למצוא את ביתו רק מחוץ לגבולות גוש דן, ומתפקיד המדינה לדאוג לו לתחבורה, תעסוקה ומוסדות חינוך ובריאות ראויים.
צעירי ישראל השואלים את עצמם האם כדאי לקנות או לגור בשכירות, צריכים לחשוב האם ברצונם לראות את עצמם גרים בשכירות גם בגיל 80 !!!
היום הסיכוי לקבל ירושה הולך ופוחת מכיוון שדור ההורים פורש ממעגל העבודה בגיל יותר צעיר, מקבל פנסיה יותר קטנה, חי יותר שנים ומשלם הוצאות טיפול רפואי גבוהות.
אם פעם אנשים ידעו "שיום אחד הם יקבלו", היום אין את הוודאות הזו. גם אם להוריכם יש דירה יפה בבעלותם, אינכם יודעים עד כמה הרפואה המודרנית תאריך את חייהם ומה יהיה גובה הוצאות הסיעוד שלהם.
עם מבט ל 30-40 שנים קדימה, כיום כבר אי אפשר להסתמך על ירושה, וזהו שינוי גדול מאוד במורשת היהודית של העברה בין-דורית מהורים לילדיהם.
לפתוח את הראש ולקרוא את זה:
אני גם ממליץ על המאמר הזה: